RIBA Chartered Practice & Find an Architect Service

We take great pride in being a RIBA Chartered Practice through our Membership of the Royal Institute of British Architects. As part of the brand launch of Scroxton & Partners, we have updated our profile on the RIBA find an architect page, please see below for a view highlights.

The School House

go to case study

Our client was a young professional couple who had recently got married and were excited about starting their new life together. They fell in love with a beautiful listed house at the centre of a village in Northamptonshire which was close to their families, the pub and cricket club and duly purchased their first home together.

Their home is grade two listed and is stone with a mixture of brick extensions to the side and the rear of the property. It was the old school house for the village and had been converted in a quirky manner with a flying freehold to an element of the property. It is located next to the church and could be seen in one of the key vistas of the church. The house had an old addition to the side of the property that had been left to fall into disrepair by the old owners, but a planning consent had previously been granted to replace it with a like for like extension to form a small kitchen extension to the side of the house. Additionally, there was a 1960’s rear extension which was in a poor state of repair and detracted from the main original element of the listed building.

 

Whitley Bridge South

go to Case Study

Economic growth brings development opportunities. Technological advancements bring development necessities. Our clients are nationwide leaders in their field and are looking to evolve the industry of technological advancement.  

The site is an existing mill located on a small industrial site with immediate transport links to wider Yorkshire. It was under-utilised and characterised by a condemned concrete mill building, meaning operations have moved north of the site, away from its original canal side setting. 

An unconventional shape, the site tapers dramatically to a northern point adjacent to the railway. The heart of the village of Eggborough lies north of the track. 

The brief for the project was to design and implement a scheme that would intensify operations at the site and create a world leading milling facility, incorporating new European technologies. Additionally, It required the careful demolition of the redundant mill building and taking the opportunity to bring the entire site back into use. 

The site’s small size meant space was at a premium and the designs and detail had to be explicit in order to ensure the most efficient solution was achieved. The redundant mill housed telecom equipment which needed relocating, requiring liaison with interested third parties. 

…And not to mention the requirement that current operations at the site remain in place throughout the entire process.

 

Red Shute Mill

Go to Case Study

The client is a family run firm of landowners with a large Commercial Property portfolio. They invest regularly in their sites with new buildings and facilities in order to maintain client satisfaction and ensure long term relationships. By adopting this approach, they have maintained high occupation rates across all of their sites.

The site was the Red Shute Mill Business Centre, on the edge of Hermitage in Berkshire it is well placed for easy access to the M4 and A34 and is occupied by a mixture of companies, including a timber yard, a coach company and a grain trader. Generally surrounded by fields, it is well screened by existing tree lines, however there is a small group of houses to the west of the site, while the client’s family occupy a couple of houses to the east of the site. The site benefits from direct accesses at two point from the main road and there is a large level change in the areas where the office accommodation is located.

One of the existing tenants on site had requested additional, improved and larger facilities; this included an increase in office accommodation, a new lab facility for grain testing, staff welfare facilities and meeting rooms. The new accommodation would need to be on the same site as their existing office buildings in order to maintain operations and remain adjacent to their storage facilities. Although the project was for our client, the facilities were being purpose built for the tenant who, as part of the arrangement, had signed a 25-year lease for the building. We therefore needed to work closely with both parties, while making sure all final decisions were approved by our client.
Alongside the challenge of creating a new office building, we had to ensure that the full site remained operational during construction. With the way the timescales of this project panned out, the timing of the construction happened at one of the busiest times of year on site: during the harvest, when the greatest amount of grain was being brought to site to be purchased, stored and moved to other facilities.

Contact

To find out more about the services that we offer and what it is like to work with us on your project, please call on 01933 698 001 or click on the button below to start a conversation.

If you would like to join our team, please click here to find out more

Get in touch